vineri, 25 ianuarie 2019

Frederik Hendrik Kaemmerer - PICTURA




Frederik Hendrik Kaemmerer (1839, Haga - 1902, Paris) a fost un pictor olandez. A lucrat inițial în stilurile romantice și academice, dar mai târziu a devenit un impresionist.

Și-a început studiile artistice la Academia Regală de Artă cu Salomon Verveer, care a predat în tradiția romantică. Lucrările sale timpurii erau,  în cea mai mare parte,  peisaje în stilul Școlii de la Haga. Prima expoziție solo a avut loc în 1861 la Rotterdam.

În 1865, atras de noile tendințe în artă, a mers la Paris și s-a înscris la Académie des Beaux-Arts, unde a studiat cu Jean-Léon Gérôme și a trecut la un stil mai academic. De-a lungul timpului, s-a specializat în scenele genului francez stabilit în secolul al XVIII-lea, cu doamne elegante, cu bărbați politicoși. În 1870, a avut prima expoziție la Salon și a câștigat o medalie în 1874.

A înființat un studio la Paris și a devenit client al lui Goupil & Cie, dar a revenit frecvent la Haga cu prietenii și mergea frecvent pe litoralul din Scheveningen. În timpul acestor sejururi a început tranziția sa la impresionism; inspirat de efectele luminii solare asupra apei și schimbările trecătoare de lumină și umbre pe nisip.

Opera sa în acest stil s-a dovedit a fi de succes, atât în Franța cât și în Olanda, și a primit o medalie de argint la Exposition Universelle (1889)

După 1891, a lucrat ca ilustrator pentru Elsevier; contribuind la seria Penen Stift din Neerland ("literatura olandeză ilustrată de artiștii olandezi"). Primele sale desene au apărut în Eene Illuzie, o colecție de povești de Louis Couperus.

Se pare că s-a sinucis la studioul său din Paris.

Lucrările sale sunt în muzee din Franța și Olanda, precum și din München și Clark Art Institute din Williamstown, Massachusetts.