joi, 18 februarie 2021

BIBLIOTECA REGALĂ PORTUGHEZĂ DIN BRAZILIA

 


Cabinetul regal portughez de lectură (portugheză: Real Gabinete Português de Leitura) este o bibliotecă și o instituție culturală lusofonă (limba portugheza si derivate) este situată pe strada Luís de Camões, numărul 30, în centrul orașului Rio de Janeiro, Brazilia. Este listat de Institutul de Stat al Patrimoniului Cultural. Alegut a patra cea mai frumoasă bibliotecă din lume de revista Time, Cabinetul are cea mai mare colecție de literatură portugheză în afara Portugaliei. 

Instituția a fost fondată în 1837 de un grup de patruzeci și trei de imigranți portughezi, refugiați politici, pentru a promova cultura în rândul comunității portugheze din capitala Imperiului Braziliei de atunci. A fost prima asociație a acestei comunități din oraș. Clădirea actualului sediu, proiectată de arhitectul portughez Rafael da Silva e Castro, a fost ridicată între 1880 și 1887 în stil neo-manuelin. Acest stil arhitectural evocă exuberantul stil gotic-renascentist în vigoare la momentul descoperirilor portugheze, numit Manueline în Portugalia pentru că a coincis cu domnia regelui Manuel (1495-1521). Împăratul Pedro al II-lea (1831–1889) a pus piatra de temelie a clădirii la 10 iunie 1880, iar fiica sa, Isabel, prințesa imperială a Braziliei, împreună cu soțul ei, prințul Gaston, conte de Eu, au inaugurat-o la 10 septembrie 1887 . 

Fațada, inspirată de mănăstirea Ieronimilor din Lisabona, a fost lucrată de Germano José Salle în piatră lisbonată din Lisabona și adusă cu vaporul la Rio. Cele patru statui care o împodobesc îi înfățișează pe Pedro Álvares Cabral, Luís de Camões, Infante D. Henrique și Vasco da Gama. Medalioanele fațadei îi interpretează, respectiv, pe scriitorii Fernão Lopes, Gil Vicente, Alexandre Herculano și Almeida Garrett. Interiorul urmează, de asemenea, stilul Neo-Manueliene pe coperți, biblioteci din lemn pentru cărți și memorii. Tavanul sălii de lectură are un candelabru frumos și un luminator în structură de fier, primul exemplu de acest tip de arhitectură din Brazilia. Sala are, de asemenea, un frumos monument de argint, fildeș și marmură (Altarul Patriei), de 1,7 metri înălțime, care sărbătorește timpul descoperirilor, realizat în Casa Reis & Filhos din Porto de aurarul António Maria Ribeiro , și achiziționat în 1923 de Cabinetul Regal. 

Deschisă publicului din 1900, biblioteca Cabinetului Regal are cea mai mare colecție de lucrări portugheze din afara Portugaliei. Printre cele 350.000 de volume, atât naționale, cât și străine, sunt lucrări rare, cum ar fi o copie a ediției „princeps” din Os Lusíadas of Camões (1572), Ordinările lui D. Manuel (1521), Capitolos de Cortes și Leys (1539) ), Verdadeira informaçam das terras do Preste Joam, segundo vio e escreveo ho padre Francisco Alvarez (1540), un manuscris al comediei „Tu, só tu, puro amor” de Machado de Assis și multe altele. În fiecare an, primește aproximativ șase mii de titluri din Portugalia. Există, de asemenea, o colecție importantă de picturi de José Malhoa, Carlos Reis, Oswaldo Teixeira, Eduardo Malta și Henrique Medina. În fiecare zi, primește, în medie, o sută cincizeci de vizitatori. Printre vizitatorii săi ilustri, din trecut, se numără numele lui Machado de Assis, Olavo Bilac și João do Rio.  Cabinetul regal publică revista Convergência Lusíada (semestrial) și promovează cursuri de literatură, limbă portugheză, istorie, antropologie și arte, destinate în principal studenților universitari. Istoria Academiei de Litere din Brazilia este legată de cea a Cabinetului Regal, deoarece primele cinci sesiuni solemne ale Academiei, sub președinția lui Machado de Assis, au avut loc aici. 

În iulie 2014, biblioteca a fost listată pe locul 4 printre cele mai frumoase 20 de biblioteci din lume, conform revistei Time. Publicația a evidențiat istoria, arhitectura și bogata colecție de lucrări lusofonice.