joi, 2 aprilie 2020

PAUL GUSTAV FISCHER - pictor danez







Autoportret (1909)


Paul Gustav Fischer (1860 -1934) a fost un pictor danez.
Paul Fischer s-a născut la Copenhaga, Danemarca. A aparținut celei de-a patra generații dintr-o familie de evrei care provenea inițial din Polonia. A fost fiul lui Philip August Fischer (1817-1907) și Gustafva Albertina Svedgren (1827-83). Familia era clasa mijlocie superioară; Tatăl său începuse ca pictor, dar mai târziu reușea în activitatea de fabricare a vopselelor și a lacurilor.

Educația sa de artă formală a durat doar o scurtă perioadă în adolescența sa, când a petrecut doi ani la Royal Academy Academy of Art din Copenhaga. Fischer a început să picteze când era încă tânăr, îndrumat de tatăl său. A lucrat în perioada 1878-88 la fabrica tatălui și a expus regulat la expoziția de primăvară din Charlottenborg 1884-1902

Grație unui tablou pe care l-a publicat în Ude og Hjemme, reputația lui a început să evolueze pe măsură ce a intrat în contact cu tinerii naturaliști danezi. Picturile sale anterioare prezintă viața orașului. Din acest motiv, el a fost numit „pictorul din Copenhaga” (Københavns maler). După o ședere la Paris din 1891-1895, culorile sale au devenit mai bogate și mai deschise. Nu a trecut mult timp până când Fischer și-a câștigat faima ca pictor al orașelor, nu doar Copenhaga, ci scene din Scandinavia, Italia și Germania, ajungând la zenitul său între 1890 și 1910.

A beneficiat de sponsori/susținători contemporani din Norvegia și Suedia, în special de Carl Larsson. În această perioadă, el a pictat și scene de plajă, luminoase, însoriteși și-a dezvoltat interesul pentru afișe, inspirate de Théophile Steinlen și Henri de Toulouse-Lautrec.

În perioada în care a pictat activ, arta daneză a fost dominată de Laurits Tuxen. În ciuda lipsei de recunoaștere critică a lui Fischer în timpul vieții sale, arta sa s-a vândut bine. Un eveniment major în care a reușit Tuxen a fost atunci când Suedia a transferat suveranitatea Norvegiei înapoi norvegienilor - Fischer, mai degrabă decât Tuxen, a primit comisia de la regele Norvegiei pentru a picta evenimentul.

Fischer s-a căsătorit pentru prima dată în 1886 cu Dagny Grønneberg (1867-1920) Căsătoria a fost dizolvată. S-a căsătorit a doua oară în 1914 cu solista de  concert Martha Vilhelmine Jensen (1888-1966). A murit la Gentofte în 1934