marți, 2 iunie 2020

DI MEDICI - Celebra familie care a dat lumii patru papi, două regine și, mai ales, pe LORENZO MAGNIFICUL - Patronul artelor în perioada renascentistă.



Famous representatives of the Medici clan

Reprezentanți celebri ai familiei Medici



Puternica familie Medici a fost una dintre cele mai bogate din Europa, au fost bancheri cu sucursale aproape în toată Europa și au guvernat timp de trei secole Republica Florentină.  Reprezentanții ei nu erau numai conducători ai Florenței, ci și patroni ai celor mai de seamă artiști și arhitecți renascentisti. Iar această familie a dat lumii patru papi și două regine ale Franței. Dar cel mai strălucitor din întreaga familie Medici a fost Lorenzo Magnificul.


Lorenzo Medici.  Posted by: J.  Vasari.

Lorenzo Medici  (Mafnificul) - pictură de Giorgio Vasari.



În ianuarie 1449, în faimoasa familie florentină a lui Pierrot și Lucretia Medici, s-a născut un copil urâțel, dar foarte așteptat, întrucât înaintea lui familia avea deja două fete. Iar acest copil a avut un destin mare.


Lorenzo the Magnificent.  Author:

Lorenzo Magnificul


Miop, fără voce, fără simțul mirosului, cu nasul în formă de  cioc  de  rață , maxilarul inferior excesiv extins în față și o buza disproporționat de mare, Lorenzo părea foarte urât. "Părea slab și avea un nas urât, scria Vasari și nu distingea deloc mirosurile. Din cauza îngustimii nasului, vocea lui părea întotdeauna abia audibilă."



Lucretia Tornabuoni is the mother of Lorenzo.  Posted by: Domenico Ghirlandaio


Lucretia Tornabuoni este mama lui Lorenzo - pictura de Domenico Ghirlandaio



Aceste trăsături, departe de a fi perfecte, erau moștenite de fiu de la mama sa, care și  ea  era  mioapă, cu nasul urât, fără voce și nu distingea mirosurile. Dar calitățile mentale și spirituale ale acestei femei neobișnuit înțelepte au fost uimitoare; la Florența a fost numită „refugiul tuturor nefericiților”. Tatăl său, suferind de gută severă, a murit când Lorenzo avea douăzeci de ani. Și la o vârstă atât de fragedă, Lorenzo a trebuit să preia controlul asupra Florenței.


Pierrot Podagrik is Lorenzo's father.

Piero di Cosimo de' Medici, cunoscut și sub numele de Piero Gutosul -  tatăl lui Lorenzo.



Lorenzo, ca descendent al unei familii nobile, a fost un demn urmaș al treburilor bunicului său - Cosimo, de la care a început întreaga carieră politică a familiei Medici. După ce a atins culmile puterii economice și politice, s-a bucurat de marea încredere a orășenilor și a primit titlul de „părintele poporului”. Un bancher înțelept, viclean și dur, Cosimo s-a luptat mult și cu concurenții, invidioși și debitorii, în urma cărora s-a ridicat la înălțimea puterii.



Cosimo Medici

Cosimo Medici  (bunicul)


Nepotul său Lorenzo - patron al artelor, poet și om de stat, poreclit „Magnificul”, a fost iubit și respectat de florentini pentru dispoziția sa veselă și simplitatea sa . Adesea putea fi văzut mergând pe străzi și vorbind cu orășenii, fără să aibă vreun soldat ca escortă. Ușile casei lui Lorenzo de Medici au fost întotdeauna deschise artiștilor, scriitorilor și oamenilor de știință din întreaga lume. 

În timpul domniei sale, Florența s-a transformat într-un oraș fără egal în toată Europa. Magnificul Medici sponsorizează școlile de artă, găsește talente tinere și le patronează.


Lorenzo the Magnificent.  Author:

Lorenzo  Magnificul


https://www.thoughtco.com/thmb/6ynotMjENFcM5E5UyKoWqyor3IA=/768x0/filters:no_upscale():max_bytes(150000):strip_icc()/GettyImages-1024580108-5c7e928946e0fb0001d83dde.jpg

Lorenzo de Medici - Lorenzo Magnificul



https://images.fineartamerica.com/images/artworkimages/mediumlarge/1/1-lorenzo-de-medici-aka-lorenzo-the-ken-welsh.jpg





https://media.mutualart.com/Images/2010_10/17/0021/988988/129317293476901551_d3ba5b73-d24f-404c-8557-6fee1de89709_206423_570.Jpeg

 Un portret al lui Lorenzo de Medici - autor necunoscut




https://www.factinate.com/wp-content/uploads/2018/06/24-29.jpg


Atentatul împotriva fraților di Medici - Lorenzo a scăpat aproape neatins dar fratele sau a murit.




https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/ec/Clarice_Orsini_de_Medici.JPG

Clarice Orsini de Medici - (sotia lui Lorenzo)
pictură de Domenico Ghirlandaio

Lorenzo s-a căsătorit, prin procură, cu Clarice Orsini la 7 februarie 1469. Căsătoria propriu-zisă a avut loc la Florența în data de 4 iunie 1469. Clarice a fost fiica lui Giacomo Orsini, senior de Monterotondo și Bracciano, și a soției sale Maddalena Orsini. Au avut împreună 10 copii dar nu toți au trait, unii au murit chiar la naștere.


https://yourcontactinflorence.com/wp-content/uploads/2015/03/IMG_0281.jpg
Lorenzo și artiștii ”protejați” de el - pictură  Michelangelo




PATRON  AL  ȘTIINȚELOR ȘI AL ARTEI


În timpul domniei lui Lorenzo, lucrări de construcție au fost efectuate la scară largă, arta se dezvoltă dezvoltată în toate direcțiile. Un cunoscător remarcabil al picturii, un filantrop generos, un politician priceput a fost întotdeauna înconjurat de artiști, sculptori, poeți, umaniști: el s-a bucurat de compania lor, a discutat despre planurile lor și i-a patronat. 

Lorenzo a colectat nestemate și manuscrise rare și a păstrat pentru posteritate textele valoroase ale tragedienilor greci, Homer, Tucidide și Polybius. 

El a fost cel care a descoperit talentul unic al lui Michelangelo Buonarroti - un sculptor strălucit,  Sandro Botticelli - un pictor magnific. Unii dintre acești pictori, scriitori și umaniști au trăit în casa sa ca prieteni și mentori ai fiilor săi.


Andrea del Verrocchio, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti.

Andrea del Verrocchio, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti.



Magnificul Lorenzo de Medici a moștenit nu numai mintea, neatractivitatea fizică, puterea, dar și o boală gravă - guta. Boala l-a adus în punctul în care Lorenzo a încetat să se miște.

A militat pentru pace si pentru o alianta intre statele din nordul Italiei, a mentinut pacea cu Imperiul Otoman - din comertul cu acesta, sporea bogăția Florenței și s-a ferit cât a putut de mult de războaie cu statele vecine deși, papa Papa Sixtus al IV-lea instiga tari vecine împotriva lui și chiar l-a excomunicat in urma unei tentative nereușite de asasinare a lui Lorenzo.

https://www.factinate.com/wp-content/uploads/2018/06/21-27.jpg


Știm ca în timpul său republica florentină a atins apogeul în frumusețe și bogăție și numai datorită inteligenței, diplomației și iubirii lui pentru Florența. Așada, copilul urâțel, s-a dovedit, peste ani, cu adevărat Magnific pentru istoria Florenței, pentru întreaga cultură renascentistă europeană.
S-au întâmplat și evenimente mai puțin plăcute spre sfârșitul vieții sale (s-au prăbușit mai mule sucursale ale băncilor familiei) așadar, au apărut dificultăți financiare și ca urmare, Lorenzo a recurs la deturnarea de fonduri de stat.

Lorenzo de'Medici a murit în noaptea de 8 aprilie sau în dimineața de 9 aprilie 1492, la vila familiei din Careggi. 

Savonarola l-a vizitat pe muribund pe patul de moarte. Conform scrisorilor martorilor din noaptea aceea, Lorenzo a murit consolat, după ce Savonarola i-a dat binecuvântarea - ne reamintim aici că fusese excomunicat - despre acea împăcare este vorba - împăcare duhovnicească. În noaptea când acesta a murit, un fulger a lovit tunul bisericii Santa Reparata. El și fratele său Giuliano sunt îngropați într-o capelă proiectată de Michelangelo, situată în partea de nord de Biserica San Lorenzo. 


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Girolamo_Savonarola.jpg

Girolamo Savonarola (1452– 1498) a fost un călugăr dominican italian, predicator, critic și reformator al moravurilor religioase și sociale din epoca sa, iar  papa Alexandru al VI-lea „Borgia”  l-a excomunicat, l-a supus la suplicii de nedescris și în final l-a ars pe rug. (vorbim de...faimoasele personaje din familia Borgia)



Din păcate, el avea 43 de ani din a murit. Papa, (din acel timp) aflând despre moartea lui Lorenzo, a exclamat: „Lumea este moartă !”. Și ducele Neapole-lui  (a cărui legitimitate la conducerea Neapole-lui, Lorenzo o apărase în fașa papei) a spus: „A trăit destul de mult pentru sine, dar prea puțin pentru a salva Italia”.




Tomb of Lorenzo Medici.  Florence.  The work of Michelangelo Buonarroti.
Mormântul lui Lorenzo Medici. Florenţa. Opera lui Michelangelo Buonarroti.


Lorenzo Magnificul nu a fost doar protector al artelor, a fost el însuși un poet și, ca poet, a scris poeme idilice, elegiace, mitologice, poezii erotice în stil petrarchist și neoplatonic, în care străbate o senzualitate robustă, pe motivul horațian „carpe diem”.

Dintre lucrările sale fac parte:

    Selve d'amore ("Pădurile iubirii")
    Ambra
    Corinto
    Venere e Marte ("Venere și Marte")
    La caccia col falcone ("Vânătoarea cu șoimul")
    Laudi ("Laude")
    Nencia da Barberino
    I beonii ("Bețivanii")
    Canti carnascialeschi, din care cel mai cunoscut este Trionfo di Bacco e Arianna.




În calitate de conducător al Florenței, Lorenzo a fost înlocuit de fiul său mai mare, Piero di Lorenzo de' Medici ( 1472 - 1503),  supranumit și Piero Ghinionistul - care a devenit celebru pentru aroganța, cruzimea și trădarea poporului său.



The eldest son of Lorenzo is Pierrot Unlucky.

Fiul cel mai mare al lui Lorenzo Piero ”Ghinionistul” de Medici



Piero di Lorenzo de 'Medici a fost fiul cel mai mare al lui Lorenzo de' Medici (Lorenzo cel Magnific) și al lui Clarice Orsini. El a fost crescut alături de fratele său mai mic, Giovanni, care va continua să devină papa Leon X, și vărul său Giulio, care avea să devină mai târziu Papa Clement al VII-lea.


El a fost educat  (Piero) pentru a avea successul tatălui său ca șef al familiei Medici și conducător de facto al statului florentin, sub figuri precum Angelo Poliziano sau Ficino. Cu toate acestea, caracterul său slab, arogant și nedisciplinat s-a dovedid nepotrivit unui astfel de rol, nu a moștenit mai nimic din măreția tatălui său.

 Pope - Leo H. Pontificate period: from March 11, 1513 to December 1, 1521.

Papa - Leon X - Perioada pontificatului: din 11 martie 1513 până la 1 decembrie 1521. - pictură de Rafael



Cel de-al doilea fiu al nobilului conducător Lorenzo, pe nume Giovanni a fost ales papa după moartea lui Iulius al II-lea și a purtat numele de papa Leon X.






Pope - Clement VII (in the world of Giulio Medici).  Artist Sebastiano del Piombo.  Pontificate period: November 19, 1523  September 25, 1534

Papa - Clement  al - VII-lea ( Giulio Zanobi di Giuliano de' Medici - nepot de fiu al lui Lorenzo Magnificul) - pictură de Sebastiano del Piombo.

 Perioada pontificatului: November 19, 1523 September 25, 1534





Pope - Pius IV.  (in the world of Giovanni Angelo de Medici).  Pontificate period: from December 25, 1559 to December 9, 1565

Papa - Pius IV (în lume cunoscut ca Giovanni Angelo de Medici) - pictură atribuită artistilor din cercvul lui Tiziano

Perioada pontificatului: din 25 decembrie 1559 până la 9 decembrie 1565



Pope - Leo XI.  (in the world of Alessandro Ottaviano de Medici).  Pontificate period: from April 1 to April 27, 1605.

Papa - Leon al XI-lea. (în lume cunoscut ca Alessandro Ottaviano de Medici) - pictat de autor necunoscut - sec. XVII

Perioada pontificatului: de la 1 la 27 aprilie 1605.


https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/95/Maria_de%27_Medici_Frans_Pourbus_the_Younger_%28detail%29.jpg

Maria Medici (1575-1642) - regina Franței, fiica Marelui Duce Francesco I din Toscana și Johanna a Austriei. A doua soție a lui Henric al IV-lea de Bourbon, mama lui Ludovic al XIII-lea.




https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/KatharinavonMedici.jpg


Catherine de Medici (1519 - 1589). Regină și regentă a Franței, soția lui Henric al II-lea, rege al Franței din linia Angoulem din dinastia Valois.  -  Pictor neidentificat



https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/2b/Fran%C3%A7ois_Clouet_-_Portrait_of_Catherine_de%27_Medici_-_Walters_37415.jpg/1200px-Fran%C3%A7ois_Clouet_-_Portrait_of_Catherine_de%27_Medici_-_Walters_37415.jpg

François Clouet - Portretul  Catherinei de 'Medici (în vârstă)