vineri, 21 septembrie 2012

AUSCHWITZ - LAGĂRUL DE EXTERMINARE


Pentru că am vorbit de Jurnalul Annei Frank, m-am gândit să postez câteva imagini și date despre Auschwitz - mai ales pentru cei foarte tineri.




Auschwitz sau Auschwitz-Birkenau (nume oficial complet Konzentrationslager Auschwitz, KL Auschwitz (Stammlager), KL Birkenau (Auschwitz II), scurt Konzentrationslager Auschwitz-Birkenau) este numele unui complex de lagăre de concentrare și exterminare al Germaniei naziste.


Auschwitz este numele german al orașului din apropiere Oświęcim situat la aproximativ 60 kilometri vest de Cracovia, în sudul Poloniei .  Începând din 1940, Germania nazistă a construit mai multe lagăre de concentrare și un lagăr de exterminare în zonă, aflată sub ocupație germană la acea dată. Lagărele de la Auschwitz au fost un element major în perpetuarea Holocaustului; se estimează că cel puțin 4,1 milioane de persoane au fost omorâte acolo, din care peste 90% au fost evrei.

Cele trei lagăre principale au fost:
  • Auschwitz I, lagărul inițial de concentrare care a fost folosit ca centru administrativ pentru tot complexul, a fost locul execuțiilor a aproximativ 70.000 oameni, majoritatea prizonieri de război polonezi și sovietici.
  • Auschwitz II (Birkenau), lagăr de exterminare, unde cel puțin 1,1 milioane de evrei, 75.000 polonezi și circa 19.000 rromi (țigani) au fost uciși.
  • Auschwitz III (Monowitz), care a fost folosit ca lagăr de muncă pentru uzina Buna-Werke aparținând concernului IG Farben.
Numărul exact de victime nu este cunoscut, dar majoritatea estimărilor contemporane sunt în jur de 1,1-1,6 milioane.

Ca toate lagărele de concentrare naziste, lagărele de la Auschwitz au fost operate de trupele SS conduse de Heinrich Himmler. Comandanții complexului au fost SS-Obersturmbannführer Rudolf Höß (sau Hoess ) până în vara anului 1943, iar după aceea Arthur Liebehenschel și Richard Baer. Höß a oferit o descriere detaliată a activităților din lagăr în timpul interogărilor sale de după război și în autobiografia sa. El a fost spânzurat în 1947  în fața intrării crematoriului  de la Auschwitz I.

Auschwitz-Birkenau a fost un lagăr de concentrare nazist din Polonia, care în timpul celui de -al Doilea Război Mondial a avut un rol de distrugere în rândul populației evreiești din Europa și nu numai a acesteia. Peste 1,1-1,6 milioane de oameni au fost exterminați în acest lagăr. El a fost ca în marea majoritate a lagărelor de concentrare naziste, comandat de trupele de infanterie SS. Lagărul de la Auschwitz-Birkenau a fost cel mai mare lagăr nazist din cele două războaie mondiale. Lagărele aveau ca scop distrugerea unor minorități europene ca evreii, țiganii, etc. Alte lagăre din afara teritoriului Germaniei erau folosite ca puncte de lucru sau pentru "experimente" ale doctorilor naziști. La fiecare lagăr era adăugat, la ieșire câte un crematoriu pentru cadavrele deținuților. Lângă acest crematoriu se mai afla și câte o cameră de dușuri, care avea ca scop gazarea prizonierilor. În lagărul de la Auschwitz-Birkenau aceste camere de gazare și crematoriile se aflau în interiorul lagărului deoarece lagărul a fost construit într-o localitate ocupată de germani și transformată în lagăr de concentrare. Locuitorii polonezi ai Auschwitzului, care au refuzat să fie deportați fie în Germania, fie în Austria, au fost folosiți la muncă "în folosul națiunii germane", ei nefiind tratați ca și conaționalii lor care au acceptat să plece din Auschwitz. Ei erau folosiți la golirea camerelor de gazare.

Aproximativ 802 de deținuti au încercat să evadeze de la Auschwitz, din care aproximativ 144 au reușit. Soarta a 331 de evadați este încă necunoscută. O pedeapsă obișnuită pentru încercările de evadare era moartea prin înfometare; familiile celor care reușeau să evadeze erau uneori arestate și trimise la Auschwitz pentru a opri alte încercări. Dacă un prizonier evada, 10 deținuți erau aleși la întâmplare și erau omorâ


Colecțiile expuse în muzeul Holocaustului de la Auschwitz includ:

- peste 110.000. pantofi;
- aproximativ 3.800. de geamantane din care 2.100. au înscrise pe ele numele proprietarului
- peste 12.000. de ustensile de bucătărie
- 470 se proteze și orteze
- 350 de îmbrăcăminte de lagăr - deținut (cu dungi)
- 250 tallisim
-  peste 6.000. de opere de artă din care 2.000. au fost lucrate (confecționate) de deținuți

To aici mai sunt expuse obiecte din inventarul armatei germane, efecte militare, indicatoare, postere, fotografii din lagăr.





 





 


 


 



 




 





 




 



 



 



 

 





 



 


 

 


 


Mai jos este o ”cameră” de pedepsire a deținuților care comiteau anumite ”infracțiuni” în interiorul lagărului. De exemplu, dacă un deținut ridica de pe jos un muc de țigară aruncat de un soldat SS, era ținut noaptea afară, în frig, dezbrăcat, iar pe timpul zilei era băgat la ”izolator” - camera de mai jos este un astfel de izolator dar prin structura ei se vede că aici se putea intra  doar îngenunchiat - în patru labe cum s-ar spune și din îngustimea ei, deducem că se putea sta doar ghemuit - asta în cazul în care nu era obligat să stea doar drepți, în picioare.

 


 


 




 





  Probabil că v-ați dat seama că acesta este un perete de execuție, dar vă rog să priviți cu atenție cele două clădiri alăturate: cea din stânga este clădirea în care se efectuau experimentele medicale - este teribil să spun medicale, când toți știm acele experiențe demente efectuate de doctorul Josef Mengele (cine nu a auzit de acest monstru ?) la care se mai adăugau Horst Schumann, Carl Clauberg, Eduard Wirths și alții.

La clădirea din dreapta, erau duși cei în care mai pâlpâia o urmă de viață după ce erau torturați și supuși ”experiențelor medicale” - au ferestrele zidite tocmai pentru a nu auzi execuțiile care îi așteptau și pe ei, mutilați cum erau căci nu mai puteau fi de folos la muncă în lagăr.





Acesta este Auschwitz II - cu multe milioane de victime, aidoma celorlalte - evrei, țigani, polonezi și de alte naționalități.



 





 




 





 





 



 



 
 



 
Cei suficient de ”norocoși” pentru a trăi în lagăr, nu depășeau 25 - 30 Kg.


 
Începând cu luna iunie 1940 - au fost uciși peste 400.000. de copii