luni, 2 martie 2020

CAPILEIRA - Spania





Capileira este cel mai înalt și mai nordic dintre cele trei sate din defileul râului Poqueira din districtul La Alpujarra din provincia Granada, în Spania. Acesta este situat  la aproximativ 1 km nord de Bubión. Altitudinea sa este înregistrată oficial ca 1436 de metri, deși există o diferență de altitudine considerabilă între partea cea mai veche a satului, care se află la capătul inferior, sudic și partea cea mai înaltă, în care în prezent este concentrată dezvoltarea turistică. Suprafața municipiului este de 57 km².

Deși Autostrada Sierra Nevada trece prin Capileira și prin munții Sierra Nevada spre orașul Granada, traficul auto nu mai este permis să continue peste munți; Prin urmare, Capileira este cel mai înalt sat pe care traficul public îl poate atinge, deși puteți continua până la o parcare unde începe parcul național și drumul este împiedicat să circule normal. Parcul Național conduce un serviciu de autobuz limitat pe drumul acum închis (rezervări gestionate de birou în sat) vara. O cale duce spre nord dinspre sat spre așezarea abandonată a La Cebadilla, construită pentru a adăposti muncitorii care au dezvoltat instalația hidro-electrică la capătul superior al Cheile Poqueira.

Capileira a dezvoltat un comerț turistic semnificativ, acționând ca centru pentru mersul pe jos și pentru accesarea munților, în special Mulhacén, tratat în general ca o urcare de două zile din Capileira, cu oprire peste noapte la un refugiu montan în curs. O rută de autobuz face legătura între sat și Granada (via Lanjarón și Órgiva) și Alcútar (via Trevélez și Juviles); începând cu 2011, existau 3 servicii pe zi în fiecare direcție. Satul are facilități bune pentru vizitatori, inclusiv o serie de restaurante, o piață sâmbătă, hoteluri și blocuri de apartamente, dar păstrează un caracter tipic Alpujarran, mai ales departe de drumul principal. Populația sa în 2005 era înregistrată ca 582 de persoane, dintre care 35 nu aveau cetățenia spaniolă, majoritatea fiind cetățeni din alte țări ale Uniunii Europene. Satul are o școală primară, dar nu are o școală secundară.

Casa Museo Pedro Antonio de Alarcón
Muzeul din Capileira



Portrait published 1898

Pedro Antonio de Alarcón y Ariza (1833-1891) a fost un romancier spaniol din secolul al XIX-lea, cel mai cunoscut pentru romanul său El sombrero de tres picos (1874), o adaptare a tradițiilor populare care oferă o imagine vie a vieții satului în localitatea natală a Alarcón regiunea Andaluziei.


O casă-muzeu modestă care prezintă ustensile agricole și vii locale și ilustrează viața și opera romancierului Pedro Antonio de Alarcón, din Guadix, a cărui carte din 1872, La Alpujarra, a detaliat călătoriile sale în regiune.