joi, 26 ianuarie 2012

Gabriel García Márquez: - MARIONETA

TUBES PIERROT / COLOMBINE/ARLEQUIN ETCDacă pentru o clipă Dumnezeu ar uita că sunt o marionetă din cârpă și mi-ar dărui o bucățică de viată, probabil că n-aș spune tot ceea ce gândesc, însă în mod categoric aș gândi tot ceea ce zic. Aș da valoare lucrurilor, dar nu pentru ce valoreaza, ci pentru ceea ce semnifică. Aș dormi mai puțin, dar aș visa mai mult, înțelegând că pentru fiecare minut în care închidem ochii, pierdem șaizeci de secunde de lumină. Aș merge când ceilați se opresc, m-aș trezi când ceilalți dorm. Aș asculta când ceilalți vorbesc și cât m-aș bucura de o înghețată cu ciocolată !

Dacă Dumnezeu mi-ar face cadou o bucățică de viață, m-aș îmbrăca foarte modest, m-aș întinde la soare, lăsând la vederea tuturor nu numai corpul, ci și sufletul meu. Doamne Dumnezeul meu dacă aș avea inimă, aș grava ura mea peste ghiață și aș aștepta până ce soarele răsare. Aș picta cu un vis al lui Van Gogh despre stele un poem al lui Benedetti, și un cântec al lui Serrat ar fi serenada pe care i-aș oferi-o lunii. Aș uda cu lacrimile mele trandafirii, pentru a simți durerea spinilor și sărutul încarnat al petalelor... Dumnezeul meu, dacă aș avea o bucățică de viață... N-aș lăsa să treacă nici o zi fără să le spun oamenilor pe care îi iubesc, că îi iubesc. Aș convinge pe fiecare femeie sau bărbat spunându-le că sunt favoriții mei și aș trăi îndrăgostit de dragoste.

Oamenilor le-aș demonstra cât se înșală crezând că nu se mai îndrăgostesc când îmbătrânesc, neștiind că îmbătrânesc când nu se mai îndrăgostesc !  Unui copil i-aș da aripi, dar l-aș lăsa să învețe să zboare singur. Pe bătrâni i-aș învăța că moartea nu vine cu bătrânețea, ci cu uitarea. Atâtea lucruri am învățat de la voi, oamenii... Am învățat că toată lumea vrea să trăiască pe vârful muntelui, însă fără să bage de seamă că adevărata fericire rezidă în felul de a-l escalada. Am învățat ca atunci când un nou născut strânge cu pumnul lui micuț, pentru prima oară, degetul părintelui, l-a acaparat pentru întotdeauna.


Am învățat că un om are dreptul să se uite în jos la altul, doar atunci când ar trebui să-l ajute să se ridice. Sunt atâtea lucruri pe care am putut să le învăț de la voi, dar nu cred că mi-ar servi, deoarece atunci când o să fiu băgat în interiorul acelei cutii, înseamnă că în mod neferecit mor.

Spune întotdeauna ce simți și fă ceea ce gândești. Dacă aș știi că asta ar fi ultima oara când te voi vedea dormind, te-aș îmbrățișa foarte strâns și l-aș ruga pe Dumnezeu să fiu păzitorul sufletului tău. Dacă aș știi că asta ar fi ultima oară când te voi vedea ieșind pe ușă ți-aș da o îmbrățișare, un sărut și te-aș chema înapoi să-ți dau mai multe. Dacă aș știi că asta ar fi ultima oară când voi auzi vocea ta, aș înregistra fiecare dintre cuvintele tale pentru a le putea asculta o data și încă o dată până la infinit. Dacă aș știi că acestea ar fi ultimele minute în care te-aș vedea, aș spune "te iubesc"și nu mi-aș asuma, în mod prostesc, gândul că deja știi.


Întotdeauna există ziua de mâine și viața ne dă de fiecare dată altă oportunitate pentru a face lucrurile bine, dar dacă cumva greșesc și ziua de azi este tot ce ne rămâne, mi-ar face plăcere să-ți spun cât te iubesc, că niciodată te voi uita.

Ziua de mâine nu-i este asigurată nimănui, tânăr sau bătrân. Azi poate să fie ultima zi când ii vezi pe cei pe care-i iubești. De aceea, nu mai aștepta, fă-o azi, întrucât dacă ziua de mâine nu va ajunge niciodată, în mod sigur vei regreta ziua când nu ți-ai făcut timp pentru un surâs, o îmbrățișare, un sărut și că ai fost prea ocupat ca să le conferi o ultimă dorință. Să-i menții pe cei pe care-i iubești aproape de tine, spune-le la ureche cât de multă nevoie ai de ei, iubește-i și tratează-i bine, ia-ți timp să le spui "imi pare rău", "iarta-mă", "te rog" și toate cuvintele de dragoste pe care le știi.


Nimeni nu-și va aduce aminte de tine pentru gândurile tale secrete. Cere-i Domnului tăria și înțelepciunea pentru a le exprima. Demostrează-le prietenilor tăi cât de importanți sunt pentru tine.

3 comentarii:

 1. Atat de frumos si atat de profund...ma regasesc mult in citate " Aș dormi mai puțin, dar aș visa mai mult, înțelegând că pentru fiecare minut în care închidem ochii, pierdem șaizeci de secunde de lumină."
  Sunt atat de pline de adevar si frumoase....
  Imi plac foarte mult!
  Vreau sa va felicit pentru citatele minunate, alese cu grija!
  Mi-ati facut seara frumoasa!
  Multumesc foarte mult!!!
  Mi-ar placea ca atunci cand sunt nelinistita, sa vorbesc cu dumneavoastra. Cu siguranta as avea ce sa invat. Poate mi-ati baga mintile in cap...pur si simplu nu gasesc vointa necesara pentru a invata pentru bacalaureat...Adica invat, dar inima si mintea nu sunt multumite...
  Stiu ca am deviat de la subiectul initial :D
  Incep sa am incredere in dumneavoastra!
  Seara frumoasa va doresc si numai bine!!!!!!

  RăspundețiȘtergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere
 3. Scrisoarea aceasta nu a fost scrisă de Gabriel Garcia Marquez.
  Un artist argentinian stabilit în Mexic, numit Johnny Welch, a prezentat acest text pe scena unui cabaret, afirmând că ar fi fost scris de Gabriel Garcia Marquez. Mai multe elemente coincideau pentru a da textului o turnură sentimentală, atât de apreciată de latino-americani. Johnny Welch este creatorul unei marionete, numită “El Mofles”, ori în textul recitat autorul afirmă chiar dela început că ar fi “o marionetă de cârpă” careia speră că Dumnezeu i-ar “dărui o bucăţică de viaţă”. De aceea chiar diferiţi cititori au numit acest text “Marioneta”.
  Gabriel Garcia Marquez a lansat un comentariu la Los Angeles, în care spunea: “Ceea ce într’adevăr m’ar putea ucide nu este cancerul, ci ruşinea de a’mi imagina că cineva mă crede capabil să scriu un text de un atât de prost gust!”
  Bineînţeles că, în faţa polemicii dezlănţuite şi neputând deziluziona milioane de cititori cu lacrimi în ochi care admiraseră măestria marelui scriitor, Gabriel Garcia Marquez a trebuit să “toarne un pic de apă în vin” (cum spun francezii) şi să declare, la întâlnirea organizată cu Johnny Welch şi “El Mofles”, că poemul e foarte frumos, însă că nu e scris de el.
  https://www.youtube.com/watch?v=AXBKeihQ3bs
  http://elshowdejohnnywelch.com/lamarioneta.html
  http://urbanlegends.about.com/b/2014/04/19/marquez-farewell-letter-is-touching-but-fake.htm
  http://elshowdejohnnywelch.com/lamarioneta.html
  http://www.elfinanciero.com.mx/after-office/cuando-el-mofles-fue-garcia-marquez.html


  RăspundețiȘtergere