joi, 10 octombrie 2019

PAUNUL IN PICTURA CHINEZA



https://img-fotki.yandex.ru/get/9068/41039971.200/0_af06b_2f3e99f5_XL.jpg


PAUNUL - un simbol al mândriei, o emblemă a frumuseții și a nemuririi. În multe țări, păunul era considerat o pasăre regală, iar indienii o reverează ca fiind sacră.

PAUNUL  în simbolism - glorie radiantă, nemurire, măreție, integritate, mândrie. Mărirea sclipitoare a cozii păunului masculin este motivul comparării acesteia cu zeii nemuritori și, prin urmare, cu nemurirea. În culturile antice din India și mai târziu în Iran, această coadă magnifică a devenit un simbol al soarelui atotputernic și al ciclurilor cosmice eterne.


Împreună cu fazanul chinez (care aparțin aceleiași familii), erau păsări exotice în Europa antică și, poate, au influențat descrierea artistică a legendarei păsări Phoenix.

În lumea antică, păunul era considerată pasărea sacră a străvechii zeițe grecești Hera (în mitologia romană a lui Juno), care, potrivit legendei, i-a oferit păsării ceo mie de ochi ai decedatului Argus. Păunii sunt cunoscuți pe larg ca emblema măreției, autorității regale, superiorității spirituale, creației ideale. În Roma antică, păunul era considerat emblema împărătesei și a fiicelor ei, în timp ce vulturul era emblema împăratului.

Păunul însoțește unii zei hindusi, de exemplu, Saraswati (zeița înțelepciunii, muzicii și poeziei), Kama (zeița dorințelor sexuale) și zeul războiului Skanda (care ar putea transforma și otrava într-un elixir al nemuririi). Fiind emblema budistă a Avalokiteshvara (Kuan-yin în China), păunul simbolizează o perspectivă plină de compasiune.

În același timp, coada de păun punctată cu „ochi” - simboliza, din cele mai vechi timpuri, cosmosul și cerul înstelat și, în consecință, era o emblemă a mândriei, nemuririi, frumuseții și neînfricării.

Păunul este, de asemenea, considerat un simbol al înțelepciunii. Observația că păunul are o carne care nu putrezește, s-a dezvoltat credința că păunul simbolizează nemurirea, deoarece natura spirituală a omului, la fel ca șcarnea acestei păsări, nu se pretează să se descompună.

Evantaiul  din pene  de păun în mitologia budistă este un simbol al compasiunii și un atribut al unor Buddha.

În China, un păun este o virtute, un rang înalt și frumusețe. Atribuie Guan-yin și Si Wang-Mu. Pana de păun a fost acordată la primirea unui rang înalt pentru servicii și a însemnat favoarea împăratului.

Păunul este crescut în multe zone din China. Pentru prima dată, un păun a fost găsit într-o provincie îndepărtată din sudul țării. Cel mai probabil, această pasăre a fost adusă în China din Peninsula Malaeză, dar, cu toate acestea, oamenii au cunoscut-o și au venerat-o de mult timp.

Această pasăre este o emblemă a frumuseții și demnității. Frumosele pene de coadă de păun au fost un semn distinctiv al oficialilor încă din dinastia Ming, dar odată cu începutul perioadei Republicii (1918), astfel de semne au fost anulate. Pene de păun au fost acordate pentru anumite merite și, la fel ca multe alte în semne, puteau fi cumpărate cu bani sau primite ca recompensă pentru caritate. Aceste pene aveau trei, doi sau un „ochi” sau o marcă rotundă, în funcție de premiul acordat. Fără îndoială, utilizarea penelor de păun a necesitat în fiecare an creșterea unui număr mare de păsări.