miercuri, 11 februarie 2015

PORTRETE DE SCRIITORI CELEBRI

Émile Zola (1840-1902) - romancier francez, cel mai important exemplu al școlii naturaliste
și o figură majoră a eliberării politice a Franței.Anatole France (n. 16 aprilie 1844, Paris - d. 12 octombrie 1924, Tours) este numele
de scriitor al autorului francez Jacques Anatole François Thibault,
laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1921.
Jules
Renard (1864-1910) - scriitor francez.

Henri-Louis Bergson (n. 18 octombrie 1859 — d. 4 ianuarie 1941) a fost scriitor și filosof
evreu francez ale cărui idei au pătruns și în literatură, prin intermediul operei lui Proust,
laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1927.


Alphonse Daudet (n. 13 mai 1840 - d. 16 decembrie 1897) a fost un prozator francez. .
În nuvelele sale, realizează o evocare lirică a mediului provensal. Romanele sale,
de inspirație socială, au o tentă satirică, dar și sentimentală, uneori naturalistă.
Autorul celebrului roman  ”Minunatele isprăvi ale lui Tartarin din Tarascon”
("Les aventures prodigieuses de Tartarin de Tarascon") și „Piciul”
Alexandre Dumas fiul  (n. 27 iulie, 1824, Paris - d. 27 noiembrie 1895, Marly-le-Roi) a fost un romancier și dramaturg francez, fiul lui Alexandre Dumas, autorul celebrului roman „Dama cu camelii”


Edmond Louis Antoine Huot de Goncourt (n. 26 mai 1822 - d. 16 iulie 1896) a fost un scriitor, critic literar, critic de artă și publicist francez, precum și fondatorul Academiei Goncourt. Fratele său,
Jules de Goncourt, a fost la rându-i un valoros scriitor.

Stéphane Mallarmé (n. 18 martie, 1842, d. 9 septembrie, 1898), de fapt cu numele real Étienne Mallarmé, a fost un poet și critic francez, o figură de seamă a curentului simbolist european.
A cultivat o poezie cerebrală, voit obscură, bogată în sensuri filozofice, de o rară muzicalitate și forță sugestivă. Creația sa („Herodiada”, „După-amiaza unui faun”, „Poezii”) constituie o expresie viguroasă și originală a poeziei moderne. Mai târziu, prin opera sa a influențat decisiv școli artistice reprezentative ale secolului al XX-lea, cum ar fi: cubismul, futurismul, dadaismul, suprarealismul.
Octave Mirbeau (1848-1917), jurnalist, pamfletar, critic de artă, romancier și autor
dramatic francez, este una dintre figurile cele mai originale din literatura
perioadei "Belle Époque",
membru al Academiei Goncourt.

Rabindranath Tagore , numele europenizat al lui Rabindranâth Thâkur
(1861,  Calcuta — d. 7 august 1941) a fost un scriitor şi filosof indian din provincia Bengal,
supranumit Sufletul Bengalului şi Profetul Indiei moderne, laureat al Premiului Nobel
pentru Literatură în anul 1913.

Charles Baudelaire a fost un poet francez (n. 9 aprilie 1821 - d. 31 august 1867), a cărui originalitate continuă să-i provoace atât pe cititorii săi, cât și pe comentatorii operei sale.
Este considerat poetul care a revoluționat întreaga lirică franceză și europeană prin originalitatea volumului său controversat Les Fleurs du Mal („Florile răului"). Va avea o influență puternică asupra viziunilor poetice ale autorilor de mai târziu.


Pierre de Ronsard (n. 11 septembrie 1524 – d. 28 decembrie 1585) a fost un poet francez.
 A fost poetul Curții, foarte apreciat de rege datorită ideilor sale în favoarea politicii reginei-mamă contra hughenoților, exprimate în opera sa
„Discours de la Misère de ce Temps” (1562-1563) și s-a bucurat de o poziție privilegiată: aceea de a sta în dreapta suveranului.

Guillaume Apollinaire, pseudonimul literar al lui Wilhelm Albert Vladimir
Apollinaris de Kostrowitzky, (n. 26 august 1880, Roma - d. 9 noiembrie 1918, Paris) a fost poet, prozator și critic de artă. Mama sa a fost o nobilă poloneză dar identitatea tatălui este incertă.
Dorothy Parker (1893 - 1967) a fost o poetă din Statele Unite ale Americii, nuvelistă  bine cunoscută pentru inteligența ei, care privea cu ochi foarte ctitic, glumind pe seama slăbiciunilor urbane ale societății americane de la începutul secolului XX.
Alfred Tennyson (Primul Baron Tennyson) (1809, Somersby, Lincolnshire - d. 1892, Haslemere, Surrey) a fost poet romantic englez, personalitate importantă a literaturii britanice
din epoca victoriană.
Angelo Ambrogini, numit și  Poliziano după localitatea de origine numit - Mons Politianus ( Montepulciano , 1454 - Florența 1494 ), a fost un poet , umanist și dramaturg italian . În general, considerat cel mai mare poet italian a secolului al XV-lea , și membru de bază al cercului de intelectuali din jurul lui  Lorenzo Magnificul, tutorele copiilor familiei de Medici. A fost autorul multor lucrări în latină și greacă, cu un stil admirabil. A fost și secretarul personal al renumitului Lorenzo Magnificul (care i-a „sponsorizat” studiile și lucrările) și profesor la Studio Fiorentino.

Giovanni Boccaccio (n. 1313 — d. 1375, Certaldo/Florența) a fost un poet și umanist italian. Cu povestirile sale reunite în Il Decamerone („Decameronul”, 1470) a influențat nu numai dezvoltarea literaturii italiene, dar a și creat modelul genului de nuvelă, reluat în creația multor scriitori europeni.
Pierre Corneille (n. 1606 -  d.1684) a fost un scriitor francez, unul dintre cei trei mari dramaturgi francezi ai secolului al XVII-lea, alături de Molière și Racine. Supranumit „fondatorul tragediei fanceze”, Corneille a produs piese timp de aproape 40 de ani.

Thomas Hardy, (n.1840 — d.1928) a fost un scriitor și poet naturalist britanic, cunoscut pentru romanele sale „Tess” și „Departe de lumea dezlănțuită”. Evenimentele din majoritatea operelor sale se desfășoară în comitatul semi-imaginar Wessex și sunt marcate de descrieri poetice și fatalism. Prin opera sa, caracterizată prin studiul amănunțit al caracterelor și ambianțelor, simpatie umană pentru eroi, prin viziunea fatalistă și pesimistă, se opune convenționalității epocii victoriene.

Omar Khayam sau Khayyam (persană Ghiās od-Dīn Abul-Fatah Omār ibn Ibrāhīm Haiām Nișābūrī) (n. 1048  la Nișapur, Persia - d. 1131) a fost un poet, matematician, filosof și astronom persan.
Criticul literar român Tudor Vianu spunea că Omar Khayam „...dă în rubayatele sale expresia lirică foarte concentrată de o mare perfecțiune a viziunii sale dezabuzate asupra lumii”. Iată câteva expresii ale pesimismului lui Khayam:

„Am venit, de unde ? Unde duce drumul ?
 Care-i rostul vieții ? Tainele sugrumu-l.
 Câte inimi pure — Roata de Azur
 Arde-n scrum și pulberi ! Spuneți, unde-i fumul ?

Noapte, stele... Tremuri. Ce ai ? Te-nfiori,
 Când te-apleci genunea lumii s-o măsori !
 Fulgeră-n eternă goană-amețitoare
 Trec pe lângă tine — aștrii rotitori...”


Se pare că a scris peste o mie de catrene (numite rubaiat). Au un conținut mistic, legat de mistica islamică, adică de sufism.Alfred de Vigny (n. 1797, Loches, Indre-et-Loire - d.  1863, Paris) reprezentant al aristocrației franceze, a fost poet și dramaturg francez unul dintre promotorii principali ai romantismului conservator.
Publius Ovidius Naso.20 martie 43 î.Hr.. e, Zulma -. 17 sau '18 n. e., Tomis.
Poet
roman, faimos pentru elegiile sale de dragoste și pentru descrierea exilului său de la Pontul Euxin care ne transmit date despre trecutul poporului nostru - "Metamorfoze" și "Arta iubirii"

Torquato Tasso (n. 11 martie 1544, Sorrento - d. 25 aprilie 1595, Roma) a fost un poet italian, unul din cei mai însemnați reprezentanți ai Renașterii italiene. Cea mai cunoscută operă a sa este epopea în versuri "La Gerusalemme liberata" ("Ierusalimul eliberat", 1581).
Elizabeth Barrett Browning (n. 6 martie 1806 - d. 29 iunie 1861) a fost o poetă engleză. A scris versuri de o deosebită sensibilitate dedicate soțului ei, poetul Robert Browning -  Romantismul epocii victoriene engleze
Sándor Petőfi (n. 1823, Kiskőrös, comitatul Pest-Pilis-Solt-Kiskun - d. probabil 31 iulie 1849, Albești, comitatul Târnava Mare) a fost un poet romantic maghiar, erou al revoluției de la 1848 din Ungaria și Transilvania.
Rainer Maria Rilke (n. 4 decembrie 1875, Praga, Imperiul Austro-Ungar - d. 29 decembrie 1926 în sanatoriul Valmont de la Montreux, Elveția) a fost un autor austriac și unul din cei mai semnificativi poeți moderniști de limbă germană. Pe lângă poezii, a scris povestiri, un roman și studii privitoare la artă și cultură. A făcut numeroase traduceri în germană din literatura și lirica altor națiuni, în special din limba franceză. Bogata sa corespondență reprezintă o componentă majoră a creației sale literare.


0_8e426_146a7387_L (500x317, 48Kb)surse:
http://www.bnf.fr/fr/acc/x.accueil.htmlhttp://www.loc.gov/ 

 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu