duminică, 15 septembrie 2019

SERGIO CERCHI - PICTURA







Sergio Cerchi s-a născut la Florența, unde încă locuiește și lucrează și unde a primit o diplomă de la Institutul de Artă Porta Romana și a urmat cursuri la Conservatorul Cherubini.

 Educația sa a inclus, încă de la începuturile sale, când era foarte tânăr, experiențe interconectate în muzică și arte vizuale. Acestea au devenit pasiuni inseparabile pe care le-a cultivat cu tenacitate și hotărâre și care l-au adus în atelierele artiștilor diversi și l-au determinat să joace în diferite grupuri muzicale. A început să picteze la aproximativ 15 ani, experimentând tehnici și abordări variate până când și-a dezvoltat propriul stil. „Figurile și geometriile” constituie versiunea sa a realului, accentuată de un impuls etic care exprimă nu numai valori artistice, ci și cele filozofice, istorice și psihosociale. 

De la primele sale lucrări picturale cu peisaje, stilul său a evoluat spre evocări „cubiste” și re-lucrări ale propriilor experiențe care s-au schimbat radical în culoare și structură materială. Subiectele și fundalurile picturii sale s-au înmulțit ca într-un pentagram muzical, înmuind orizonturile simple și volumele, detaliile și figurile apărând clar, compuse într-o manieră complet originală. 

Tonurile de culoari ale operei sale merg de la tonurile calde de roșu carmin și nuanțe amestecate de ocru până la verde și  umbre magistrale de griuri luminoase ce conferă substanță elementelor sculpturale pietroase, amintind de materialele folosite de marii maeștri ai artei primitive până la Renaștere, care hrănesc astfel pictura și calitatea poetică a lui Sergio Cerchi.